вторник, 1 септември 2009 г.

За нихилизма (предизвикани размисли)


Не разбирам нихилизма. Някои хора го използват за себеизява и може би не мислят за отровните пипала които той пуска в обществото. В случая говоря за националния нихилизъм, който обезсмисля всичко постигнато преди нас от предците ни. С този нихилизъм се сблъсках без да искам. Случайно попаднах на това:

„Митът за един народ“

Може би авторът има добри намерения, но и „пътят към ада е постлан с добри намерения”.

С почти всичко, ако не с всичко, съм несъгласен.

1) „…този народ е на последно място по производителност на труда в народния съюз, в който членува...”

Производителността на труда е функция на няколко параметъра. Най-важният от които е заплащането. Щото иначе не мога да си обясня как един и същи човек дава повече при по-добро заплащане и се води от максимата "колкото ми плащат толкова и ще работя". Вярно, че има и такива които гледат да „наработят часове”, но селският тарикатлък не е българска, а общочовешка черта.

Другият важен параметър е механизацията. Която поевтинява трудът вложен за единица продукция. А в някои случаи само ускорява работния процес. Но самият труд трябва да се плаща!

Трябва да има недосегаем минимум под който да не се пада. Този минимум е далече над нашата средна заплата при тези цени. Нека да не спорим за това кои са по-алчни, българските или западните фирми. Знам за случай при който немска фирма измества производство от Румъния в България заради в пъти по-ниски разходи за труд.

2) „…едно „муле” каза, че половината от мулетата и куриерите на наркотици в световен мащаб били от този народ...”

"Мулетата" не са само български! И има един по-малък европейски народ, който се е обвързал много повече с наркотърговия и престъпления.

3) "в училище никой не ме учи как да изкарвам пари в живота"

Парите не са най-важното нещо в живота. Те не са цел, а средство. Много се говори за бездуховността, но почти никой не споменава, че парите като цел я създават и подхранват.

4) „…Народът бил свободолюбив. Това пък е най-голямият патриотично-шовинистки мит…”

Да, иначе нямаше да има легендата за Калиакра, песента „Даваш ли, даваш, балканджи Йово”, Ботев и неговите стихотворения и т.н. и т.н. Това, че ти не го разбираш, не означава, че не го имало. И, че не може да бъде. Никой не знае как ще отреагира в такава ситуация, докато не му дойде до главата.

5) „… Същият този народ все още не може да пише достатъчно грамотно на собствения си език…”

Едно такова обобщение винаги е погрешно. Вярно е, че неграмотността от 20 години насам се увеличава, но не си единственият който може да пише правилно. Друг е въпросът, че така поставено, това твърдение може да бъде изказано за всяка друга нация.

6) „… Те (американците) си имат всякакви програми и измишльотини за да възпитават децата към отговорност. Ние не…”

Имат, но не им помагат много, защото обществото е консуматорски насочено… Тъй като копираме всякакви идиотизми и тук вече е така. Основни ценности се подмениха с „идването на демокрацията”. Не това съм очаквал…

7) „…Първи мит: Ние сме дали кирилицата на света…Та единственото, което сме успели да направим е да вкараме славянската писменост първи…”

Толкова вдлъбната гледна точка скоро не бях срещал. Ние сме я запазили и разпространили!!! Благодарение на България има кирилица в момента.

8) „…Славни са май само Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис, Симеон, Петър /тук е малко спорно/ и Асеневци. – 10 човека…”

А Кубрат? България съществува не от 681г след Христа… Можеш ли да изброиш повече английски, френски или германски крале със същите качества? Или трябва да се съобразим с по-малката възраст на тези държави? А повече римски владетели?

9) „И не, не се срамувам, че съм българин, срамувам се, че живея на място, където на никого не му пука за собствената му страна, където всички смятат, че всеки им е длъжен, където всички псуват и нищо не правят.”

След всички тези плюнки? Че другите не уважаваш разбрах, че миналото българско не уважаваш, разбрах. Но, че и себе си не уважаваш разбрах сега.

10) „Време е, българино, да слезеш на земята и да почнеш да я обработваш, вместо да витаеш из облаците.”

Ами, хайде! Вземи си една нива, няколко овчици и т.н. и почвай! Стига словоблудства!

11) „Време е, да заработим и да направим нещо за себе си, децата си и внуците си.”

Всеки, ако не е лентяй прави това. Но не всеки работещ може да насмогне при тези условия.

Време е да добием чувство за принадлежност към обществото. Но преди това трябва да го възстановим във вид с който да се гордеем. Да върнем законността и търпимостта. Да си спомним, че сме наследници на могъща някога държавност, да се държим като такива и да учим децата си на това.

4 коментара:

  1. 1. Трудолюбив бил викаш българинът, пък производителността била функция от няколко параметъра...
    Отивам значи аз в кварталния магазин, пък продавачката кисела - хич не иска и клиент да помирисва. За намръщения сервитьор пък и не искам да споменавам. Ето, това е мързел. И то едно такова всеобхватно явление...
    2. Искаш да ни сравняваш с албанците, чудесна цел. Значи ние не сме зле, споко - давайте повече мулета да направим, че да сме на първо място
    3. Мда, парите не са важни, ама както ти казваш били функция на производителността/ аз пък мисля точно обратното, де, щото икономистите мислят като мен/, но иначе те парите не са важни
    4. Бе и дядо ВАзов е писал някои неща, от типа на българските предатели, от това, че целта ни основно е да се набутаме между великите сили, и факт е, че българите са прекарали супер време в робство - рекордьори сме просто
    ЗА останалото не ми се спори, иначе съм съгласен само с едно твое нещо: Време е да добием чувство за принадлежност към обществото.
    Пък да си спомням и да не си спомням, все тази. Аз съм успял, не щото съм си мислел за миналото, а щото съм взел и съм стъпил на земята. Апропо: ясно съм написал по-долу в мойте коментари кво имам предвид под обработка на земя, не четеш

    ОтговорИзтриване
  2. Видях го:"Естествено, аз не съм привърженик на земеделието или изобщо на който и да е отрасъл."
    Но явно съм го пропуснал. Защото именно земеделието е това което те храни. А т'ва за отраслите направо ме разби.
    Относно албанците - дадох ги като пример. Щом трябва, ще се извиня за пропуските на: американци, колумбийци, мексиканци, италианци, разни араби, руснаци, китайци и тия дето и сега ги пропуснах.
    И на мен за останалото не ми се спори. Знам, че съм прав не само за това което си съгласен.

    ОтговорИзтриване
  3. Нихилистичният шовинизъм е основно българско качество, когато същият тоя Българин "работи" след 16:30 на масата у дома...

    ОтговорИзтриване
  4. Стелияне, не те разбрах каква точно е мисълта ти. И как си представяш "работния" българин.

    ОтговорИзтриване