петък, 23 април 2010 г.

Давид срещу Монсанто

Днес реших да навестя колибката и  в категория "технологии" попаднах на този филм:
Давид срещу Монсанто (2009)
Описание от колибката:
Представете си, че през градината ви преминава буря и без вашето знание и съгласие в земята, която сте подхранвали и поддържали с години, се озовават чужди, генно модифицирани семена. Няколко дни по-късно ви посещават представители на мултинационална корпорация с настояването да им предадете реколтата си и завеждат срещу вас съдебен иск за 20 хиляди долара за незаконно използване на патентовани генно модифицирани семена. Нещо повече, съдът отсъжда в тяхна полза!
За съжаление тази история е горчивата истина. Такава е участта на Пърси и Луиз Шмайзър в Канада, които от 1996 година се борят срещу производителя на химикали и семена "Монсанто". Заедно с хиляди други фермери по света те се борят не просто срещу една компания, а и за правото на свобода на словото и неприкосновена собственост. Те се борят и за бъдещето на своите деца и внуци, които също да имат шанса да растат в свят, свободен от генно манипулирани храни.

И този филм показва колко сбъркано е "обществото на свободната инициатива" и как ламтежът за "печалба на всяка цена " срива морала на обществото. Как въпреки приказките за демокрация, чрез патентното право и под прикритието на "правото на свободна инициатива ", съвременните многонационални корпорации се стремят към пълно заробване на цялото общество. Самото правосъдие позовавайки се на недомислени закони и опиращо се на прецеденти, а не логиката и на идеята за социална справедливост, става маша в корпоративните ръце.
За всички които не желаят капаци на очите:-)
Филмът е със субтитри.

2 коментара:

  1. Изтеглих филмчето и ще го гледам довечера. Препоръчвам ти да гледаш The Corporation, където отново става въпрос за Монсанто. Всъщност, Монсанто е фирмата, която е произвела отровите хвърлени над виетнамските джунгли през 60-те години..

    ОтговорИзтриване
  2. Оттам минах отдавна:-) Оттогава не пия и кока-кола.

    ОтговорИзтриване