петък, 21 май 2010 г.

Ръководството на Газпром не се скъпи... за себе си

Газпром увеличава с 25% заплатите на на висшите си управители за 2009 година - повече от шестдесет милиона рубли на човек. Експертите наричат "странно" такова решение на фона на едни от най-лошите производствени показатели на компанията за цялата и история.
За миналата година заплатите на висшето ръководство е около един милиард рубли, което е с 1/4 повече от 2008 год. се казва в отчета на дружеството. Тази добавка е повече от три пъти годишната инфлация. Знаейки, че в ръководството са включени 17 човека, всеки от тях е получил за годината повече от 60 милиона рубли. По текущия курс това са около 2 милиона долара  на калпак. Това означава, че Газпром запазва ръста на заплатите на висшето си ръководство от предишните две години, независимо от  кризата и очевидно слабите показатели  на работата на концерна като цяло. Партньорът и аналитик на RusEnergy Михаил Крутихин подчертава, че печалбата на Газпром е спаднала с 19%, а износът с 11%. 

Преводът е от руския сайт nnm.ru. Не е цялата статия, но мисля, че това е достатъчно за да си направим сметката къде отива увеличението на цената на газа. Който иска, може да последва връзката от заглавието и да пие от извора.  Естествено далеч съм от мисълта, че алчните руски олигарси са по-безскрупулни от американските, немските, френските, английските, гръцките и т.н. Дано не ми се обидят някои, че съм ги пропуснал. Алчността и лакомията, безсрамието и наглостта  нямат политически цвят, националност и не са расов признак.

5 коментара:

  1. Нямат разбира се.Те са над всякаква дребнавост и предразсъдъци.Единственното им верую е рекламният слоган на шоко-вафлата:"Не зяпай,лапай!" :)))

    ОтговорИзтриване
  2. В момента се изживяват, като петролните шейхове. Само,че хейховете вече влагат парите си и в друго, а не само в яхти.Мисля,че миналата година четох пак руски източник,че и добивите падат.

    ОтговорИзтриване
  3. Не ме впечатлява как се изживяват и какво си пазаруват.
    Не разбирам глупостта на хората като цяло. Не разбирам как толкова лесно могат да бъдат манипулирани и сега огромни човешки маси въпреки уроците на историята.
    Не разбирам защо отделния индивид може лесно и бързо да бъде убеден в това, че да е потребител е висше щастие.
    Не разбирам и стадното чувство на тълпата. Мислех, че сме се отдалечили от първичните животински страсти.
    Над 6000 години човешките общества се движат неотклонно по пътя на техническия прогрес. Но основните социални и междуличностни проблеми не са решени и досега.
    Има една идея за разумното общество - Venus project, но и там не се отчита субективния фактор. А историята показва, че той в съчетание със случайността играят най-голяма роля при резките промени в обществото.
    Много неща не разбирам... Това всъщност ме гложди.
    Надявам се, че Хари Селдън някой ден ще изясни всичко, но се страхувам, че аз няма да го видя:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Venus Project е поредната налудничава утопия.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, утопия е... Но защо тези идеи се възраждат отново?

    ОтговорИзтриване