вторник, 30 август 2011 г.

Триклозанът се подлага на преразглеждане от FDA(управление по храните и лекарствата на САЩ)



Триклозан е антибактериално химично съединение, използвано в стотици сапуни и почистващи препарати, чиято безвредност е отново под въпрос .

Съединението е подложено на повторна  проверка от април  2010, и сега  FDA съобщава, че ще продължи изпитанията на триклозан след като няколко изследвания върху животни са показали, че антисептикът може да наруши хормоналните нива и дори предизвиква устойчивост на антибиотици.

 FDA е на мнение, че няма достатъчно доказателства за да разубеди потребителите да ползват продукти съдържащи триклозан, но също така отбелязва, че няма доказателства за това, че те предлагат повече от обикновените сапуни  и водата при домашни условия.
 Триклозанът поначало е предложен като почистващ препарат в хирургиите на болниците за предотвратяване на заразяване на пациентите. Понастоящем е съставка на хиляди продукти за дома.

 "Той е много ценен, когато се ползва в болниците за да потиска размножаването на микробите и е доказано, че предотвратява инфекциите в болниците" казва д-р Стюарт Леви – професор по микробиология в медицинското училище на университетa Тафтс, който изучава  безопасността на употребата на триклозан в домашни условия. „Но използването на химикала в домашни условия не е най-правилното му приложение”.

През 2001, Леви и други университетски учени провеждат изследване, което показва, че 75% от участниците на възраст от 5 години нагоре имат следи от веществото в урината си.

 „Антибактериалните продукти се добавят сега в стоките използвани  за здравословно домакинство, въпреки че допълнителни ползи за здравето не са показани” - пишат още авторите на изследването - „ Учените са загрижени, че антибактериалният агент ще доведе до устойчивост на бактериите към него и допълнително към антибиотиците."

 Но търговската организация представяща производителите на домашни потреби(American Cleaning Institute) отхвърля опасностите и добавя, че триклозанът облагодетелства всички, които го ползват.
 „Тези продукти са в полза на милиони хора в САЩ и по света при ежедневните хигиенни домашни работи." казва говорителят на ACI в изявлението си. „Те са употребявани и се използват с успех и без опасност в домовете, болниците и работните места всеки ден."
 „В крайна сметка, къде са ползите”-риторично пита д-р Леви- „Има много повече вреди, отколкото ползи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар