понеделник, 8 юни 2009 г.

Избори (предизвикани размисли)

българите не продават гласовете си,

те просто ги подаряват негласувайки,

защото мъдруват, пък като им дойде

вторият акъл разбират, че вече е късно

Lissa_waw

И на кого трябва да си подаря гласа гласувайки? След като не виждам партия която да мисли първо за България и за обществото като цяло. След като корумпирани има във всяка от тях. След като всеки един от лидерите им си има по една голяма сачма разхождаща се на воля в кухото пространство, или си е просто безочлив измамник. След като няма нито един осъден за по-едро престъпление? И след като няма нито един политик поел отговорност за действия с които ощетява обществото в материален или морален аспект. Защо аз трябва да поема тази отговорност от неговия гръб?

Не!

Казват: Гласувай за Мартин Димитров- "Синята коалиция". Въпросът не е дали ти харесва Костов, а защо харесваш Станишев и червената мафия?

Аз не мога да се присъединя към някого само защото и двамата не харесваме трети. Затова независимо, че не харесвам Станишев, Доган, царя и бандите им, се отвратих доста по-рано от Костов и глутницата му. А от СДС още по-рано - от времето на в.Демокрация. По-точно когато и той стана същия парцал пропит с отрова и злост както и в.Дума.

Казват: По-добре гласувайте, било дори със случайно изтеглена бюлетина. Шансът да подкрепите най-лошия все ще е под 100%. За разлика от ако не гласувате… Искате ли да направим експеримент? Който да отрече или потвърди думите ми?

Не, не искам. В Бойко Борисов, Волен Сидеров и Яни Янев има по нещо сбъркано – забелязват се психични отклонения. Така, че не бих искал да експериментирам.

Не успях и навремето така както направиха други, за малко и аз щях да се подлъжа по НДСВ, но овреме забелязах, че и там се събират огладнели чакали. Всяка промяна в обществото като центрофуга събира боклуците и ги изкарва най-отгоре с пяната.

Казват: Напоследък всеки твърди, че би отишъл да гласува, само че няма за кого. Нямало ги свестните кандидати, за които да даде гласа си. Аз пък напоследък не вярвам на подобни хора. По простата причина, че ако им кажеш: “Този е свестен”, те моментално почват да му намират кусури.

Искам да гласувам за определена личност която ще си носи отговорността пред избирателите във всеки един смисъл. Искам да мога да го отзова в момента в който се докаже, че е излъгал това доверие или е извършил престъпление. Тогава и аз ще поема своята отговорност и ще гласувам…

Бих гласувал за Валерия Петрова, защото „Правилата са за всички” според мен е едно много добро начало и тя доказа своята доблест и непримиримост в търсенето на справедливото прилагане на правилата. Така, че засега аз и вярвам. Само, че не мога да гласувам за нея, а искам. Искам да бъдат издигнати и други такива кандидатури. Тогава ще мога да подаря гласа си с чиста съвест.

Питат: Изводът от вчерашните избори за теб какъв е?

А изводът от вчерашните избори за мен е: блатото е още много дълбоко и обществото ще продължава да затъва. Защото това е блатото на морала. Предполагам, че на дъното му е цялостното разрушение на обществото. Ако не направим нищо за да изплуваме, времето за оздравяване ще е много дълго - вероятно няколко поколения ще бъдат похабени. От него могат да ни изведат само личности със силен и здрав морал. Само такива ще са способни да повдигнат летвата на обществения морал чрез личния си пример. Няма друг изход освен мажоритарни избори. Колкото по-късно – толкова по-зле.

Но не бих си продал гласа или душата само защото всички така правят…

Не мога да викам „Осанна” само защото всички наоколо викат…

Не мога да хвърлям камъни само защото всички хвърлят…

3 коментара:

  1. Problemyt ne e samo, che niama za kogo da se glasuva. Problemyt e mnogo po-nadylboko. Kazvat, che ribata se vmirisva ot glavata, no za Bylgaria vaji druga istina - nashata dyrjava e v tova okaiano polojenie, zaradi nas, bylgarskia narod. Otkyde iskame da se poiaviat kadyrni i otgovorni politizi, kato nie samite otkazvame da proiavim otgovornost i da pokajem kadyrnostta si.Nie, Bylgarite, sme se prevyrnali v pasivni syshtestva, koito gi e strah ili po-losho, gi myrzi da pokajat grajdanskoto si nesyglasie i izraziat grajdanskata si pozicia. Stiga letargichen syn! Vreme e da zapochnem da uvajavame sebe si i horata okolo nas! Vreme e da zapochnem da spazvame zakonite! Vreme e da sprem da tolerirame i pozvoliavame korupcia v nasheto obshtestvo. Vreme e naistina da stanem aktivni uchastnitzi v politicheskata ni, ekonomicheska i socialna sydba.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, ivo_isa :)
    Благодаря за поканата, бързам да се възползвам.

    Тъжни са мислите ти и още по- тъжното е, че са
    и верни. Народът наистина е затълнал в блатото на безнравствието. Обществото силно страда от липсата на ценности, които му бяха отнети и му се отказват вече 20 години.

    В замяна му се предлгат чалгии, простотии и далвери всякакви. Мащабни, извършени от политически отговорни хора, които започват уж като скандал в медиите и свършват като кьорфишеци
    пак там, без да стигнат до съдебна зала. Осъдени няма. Има само посочени с пръст... и Темида е с вързани очи, а у нас е и с вързани ръце.

    Народецът ни също не е цвете за мирисане.Бегла справка в криминалните хроники и се вижда картинката- кражби, измами, изнасилвания, убийства.

    Народът е просмукан от корупция до мозъка на костите си, но критикува само онези горе, а същият този народ активно участва в този акт. Същият този народ е родил и отгледал политиците си и ги поддържа.

    20години на тоя народ не му стигат да се ядоса.
    Защо?! На тоя народ му харесва това, което се случва с него и около него или най- малкото не го е грижа. Самоизвинява се с апатия,депресия и какво ли не.

    Ужасно е да бъдеш безразличен към другите. Още по- лошо е да виждаш несправедливост около себе си и да останеш равнодушен, заради собственото си удобство, измъквайки се с добро възпитание.

    Не знам, но това нашето е тежка народопсихология.
    Известно е, че от истината боли и от нея се обиждат най- вече засегнатите. Знаем какъв вой надодоха в медиите обидени на Борисов, който ни нарече материал,но истината е точно такава- такъв е генният материал на нацията, с който разполагаме в настоящият исторически момент.

    Тъжна равносметка, но ако не си я направим няма как да бъдем оптимисти.Убедена съм, че измежду този народ не всички са маскари и появата на всяка нова позитивна личност трябва да се цени и подкрепи.

    ОтговорИзтриване
  3. RoujkaBG каза: "...Убедена съм, че измежду този народ не всички са маскари и появата на всяка нова позитивна личност трябва да се цени и подкрепи."
    И аз така мисля: http://www.valeriapetrova.bg/blog/

    ОтговорИзтриване