събота, 20 август 2011 г.

Гладът в Америка нараства със зашеметяващи темпове


(CNN) – Трудно е да се повярва, но един на всеки 7 американци, 15% от населението на САЩ понастоящем, се нуждаят от държавни талони за храна, за да оцелеят.

Новите данни идват от министерството на земеделието на САЩ, което  управлява това което официално се нарича „Програма за допълнително подпомагане на храненето”
Близо 46 милиона американци, от 311 милионното население, получават хранителни талони. Това е  рекорд в историята на САЩ.
Продължаващата висока безработица и слабата икономика на САЩ допринасят за експлозивното разрастване на  програмата за хранителна помощ -  без изгледи за намаляване.

В тази връзка ето някои данни:
През октомври 2007 около 27 милиона американци получават талони за храна.
Година по-късно – октомври 2008, броят им достига почти 31 милиона.
До октомври 2009 броят надхвърля 37 милиона.
За миналия октомври (2010г) помощите са за 43 милиона.
 - Към края на май, 45 753 078 американци са зависими от програмата за хранителни купони.
И така, каква сума във вид на талони получават?
 Имащите право, вземат хранителни талони на стойност 200$ на месец  -под формата на дебитни карти, които могат да бъдат ползвани в супермаркетите за закупуване на разрешените храни.
 Домакинство от двама души вземат 367$ месечно
За домакинство от трима човека - 526$ месечно.
За четиричленно семейство се полагат 668 $ месечно.

Това, разбира се, не са много пари за набавяне на храна, но е сумата с която много американски семейства трябва да се справят в живота. Много от тях просто нямат никакви други доходи.

Между другото, при току що одобрения първи кръг на намаляване на задълженията от близо един трилион долара за следващите 10 години, програмата за хранителна помощ се освобождава от съкращения.

4 коментара:

  1. Страшното не е в това, а в причините. Движещата сила на това общество е алчността.
    Ние сме поели същия път. За мен това е обезсърчаващо.

    ОтговорИзтриване
  2. Предполагам, че "глад" в случая означава невъзможност да се покрият критериите на тамошното туземно население за наднормено тегло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не гледай потребителите на Walmart. Пък и критериите за бедност не са като нашите. От друга страна това е метод за стимулиране на потреблението. Но в случая става въпрос за разслоението на обществото, което отваря пропаст и в начина на мислене.

      Изтриване